nuffnang

Monday, August 16, 2010

..resipi bihun sop..

bile bulan puasa tibe...hm..ape lg..para ibu2 semua mesti pening kepala la nk plan nk wat menu ape utk berbuka n sahur..
so..im here 2 save all the mummies around the world..hehe
tp resepi sy ni mmg maen agak2 je
yg dh berpengalaman masak kompem tau bape byk amount nk pakai
sy ni mmg x penah blaja masak
maen masak je..tetibe jd..n sgt sedap.//..so ape lg..sy share jela resipi sy
ni masakan bihun sop ala erie:
bahan2 nye adalah:
sebungkus bihun cap gajah (ni brand plg sedap)
2 1/2 sudu stok ayam maggie
bawang putih 6 ulas
bawang merah 3 ulas
kayu manis, jintan
halia secukup nye
ayam + air rebusan ayam
daun sop secukupnya
cili merah dlm 2 biji dihiris
serbuk lada hitam secukup rasa
garam secukup rasa
CARA MASAK:
ni sop die'''''
MULE2 TUMIS bawang merah,bawang putih,kayu manis n jintan n halia
agak2 dh wangi...masukkn stok ayam n serbuk lada hitam..kacau2 jap..
then..agak2 dh garing..masukkan air rebusan ayam...
bile dh mendidih..masukkan ayam yg kita dh rebus td,daun sop n cili merah
jgn lupe masukkan garam...n dh siap sop die

bihun die plak:
senang je..anda rebus je dlm air mendidih..agak2 dh lembut..toskan sahaja

...if nk tmbh biar bile makan ade rs kick die..haa...rajin 2 la buat sambal kicap
kompen mkn x benti2
cara die senang je..
sambal kicap:
hiris 3 biji bawang putih
hiris 6 biji cili padi..lg pedas lg berasap sedapnye
campurkan dua bahan itu td dlm mangkuk..then curahkan kire2 6 sudu kicap manis cap kipas udang
gaul2kan....if rase kicap x cukup..tmbh lg...then campur sket garam..secukup rs org kate
dh siap..


selamat menjamu selera,,,
series sedap..ayah sy yg tukang kritk makanan org..dasyat gile kritik..
tp..bile dh pekena bihun rebus erie ni..haaaa......menjilat jari die..sampai ketagih bihun sop..hehe
selamat mencube

gamba x sempat nk amek...dh hbs..hehe

No comments: